El grup de defensa de la casa assenyala tres actors com a principals responsables: els Pares Paüls, la London Private Company i l’Ajuntament de Barcelona.

Tret de sortida a la campanya “Enderroquem-los”


El desallotjament de la Casa Buenos Aires és imminent. El magistrat de la secció 8a de l’Audiència Provincial, José Maria Planchat Teruel, ha desestimat el recurs presentat per la defensa dels dos acusats. Això vol dir que, d’aquí uns dies, la jutgessa d’instrucció número 8 podrà fer ferma la sentència gràcies a l’aval de la instància superior i firmar la seva execució.

Les al·legacions de la defensa es basaven, entre d’altres, en la indefensió de les persones que habiten a l’edifici, que no han estat jutjades però es veuen afectades per la sentència; en què les persones acusades no viuen a l’immoble i en l’atac a la llibertat d’expressió que suposa condemnar a la portaveu del grup de defensa per ser l’única cara visible del projecte.

Des del grup de defensa de la casa apel·len a la responsabilitat de tres actors que, segons elles, permeten que amb aquest desallotjament s’enderroqui l’edifici i s’hi construeixi un hotel de luxe: els Pares Paüls, la London Private Company i l’Ajuntament de Barcelona. 

Els Pares Paüls, congregació religiosa propietària de l’immoble, han firmat un acord de compravenda amb la societat London Private Company, que es dedica a la inversió immobiliària i que ja ha demanat una llicència hotelera i un permís d’enderroc. Això és possible perquè el terreny entra dins les zones on es permet el creixement turístic, establertes pel PEUAT, el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics aprovat per l’Ajuntament de Barcelona el gener del 2017. Segons el grup de defensa, el govern de Barcelona en Comú – PSC és responsable de potenciar el turisme a un barri que ja es veu afectat pel flux de visitants del Tibidabo. Segons dades de l’Institut Català del Sòl, Sarrià Sant-Gervasi és el districte més car amb un preu mitjà dels lloguers de 1.335,05€. 

El barri de Vallvidrera se situa en el sisè barri més car de la ciutat, un fet que provoca l’expulsió de les persones amb menys poder adquisitiu, les més joves i la gent gran. Amb complicitats entre Ajuntament i agents immobiliaris com el cas de la casa Buenos Aires, les defensores entenen que s’agreuja encara més l’elitització de Vallvidrera. El grup de defensa, a més, posa èmfasi en l’afectació que pot tenir l’enderroc de la casa Buenos Aires en el teixit associatiu del barri.


La Casa Buenos Aires és un edifici modernista del barri de Vallvidrera ocupat per les veïnes des de fa un any. L’ocupació ha estat fins ara l’única manera d’aturar el permís d’enderroc i la construcció d’un hotel de luxe i de posar en marxa les vies per catalogar l’edifici, una lluita que des de fa més de dos anys lideren les associacions de veïnes de Vallvidrera.

El projecte ja fa més d’un any que arrela al barri i a banda de ser motor d’un projecte de vida comunitària, és l’espai on ha nascut el casal de Joves de Vallvidrera i és epicentre de la distribució de la cooperativa de consum Can Pujades. A més, s’hi apleguen entitats i col·lectius del barri com la coral de Vallvidrera i s’hi han organitzat grans jornades culturals per a totes les edats amb programació musical infantil, jornades de poesia, presentacions de llibres o micros oberts, entre d’altres. A banda, s’han recollit les necessitats d’espai per a col·lectius, agrupaments escoltes, grups de música, moviments socials i entitats d’arreu de Catalunya. La Casa Buenos Aires ha sigut epicentre de les necessitats associatives d’un barri amb una evident falta d’espais.

El 14 de març el projecte celebrarà un any de resistència veïnal i vida en comunitat amb unes jornades culturals de la mà del festival cooperatiu de Barcelona Say It Loud.

Per aplegar les veïnes i col·lectius, el grup de defensa ha convocat una manifestació i roda de premsa el 28 de febrer a les 17h davant del centre cívic Vázquez Montalbán.